2013. március 5.

Parafa a lakberendezésben


Napjainkban, egyre inkább előtérbe kerül a természetes anyagok használata a lakások berendezésében. Mindannyiunk számára fontos, hogy életterünkben lehetőleg környezetbarát anyagok vegyenek körül.

Most egy ilyen, teljes mértékben környezetkímélő, száz százalékosan természetes burkoló anyagot mutatok be, nevezetesen a parafát. 
A parafa tulajdonképpen a földközi-tengeri országokban honos paratölgy lehántott kérge. A fa különlegessége, hogy több nemzedéket átölelő, hosszú életű fa. A paratölgy kérgének hántását a fa életének huszonötödik évében végzik először, amit aztán kilenc évente ismételnek, kb. 250 éven keresztül. A lehántott kérget megőrölik, majd nagy nyomáson tömbökbe préselik. A parafa anyagát, mesterséges adalékok hozzáadása nélkül, a saját gyantatartalma tartja össze.


A parafából készült termékeket, számtalan jó tulajdonságuknak köszönhetően, az építészet több területén is felhasználják. A parafa burkolat rendkívül jól szigetel, legyen szó hőről vagy hangról, ellenáll a nedvességnek, fagynak, savas anyagoknak, vízlepergető, nem gyúlékony, láng hatására csak lassan szenesedik, a bogarak, rágcsálók sem támadják meg. A parafa jól hajlítható és szabható, méretét a legkülönfélébb körülmények között is megtartja, nem duzzad és nem zsugorodik.

Ez az anyag teljes mértékben antiallergén és antisztatikus, porallergiában szenvedőknek nagyon jó választás lehet. A parafa anyaga rugalmas, tehát az ilyen burkolaton a járás sokkal kényelmesebb, sőt a gerincet is kíméli. A parafa élettartamára nincs pontos meghatározás, ha vigyázunk rá, nagyon hosszú időn keresztül állja a strapát.

A gyártók a parafaburkolatok széles palettáját vonultatják fel. A kínálatban ragasztás nélküli, készparketta panelek és ragasztható lapok egyaránt szerepelnek, rendkívűl változatos mintázatokkal. Lerakása nem igényel különösebb szakértelmet, megfelelő felvilágosítás után, némi kézügyességgel, akár házilag is megoldható a burkolás.

A burkolatok tisztítása és karbantartása egyszerűen porszívózással és nedves ruhával történik. Amennyiben a burkolatokat az ajánlott ápoló és karbantartó szerekkel tisztítják, a padló hosszú évek után is megtartja eredeti szépségét.

Parafa padlók a különböző lakóterekben:folyósón

edző- vagy táncteremben

gyerekszobában

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...